Inom smink finns det idag många produkter, varav primer är en av dem. Dock är det så att det finns en massa varianter av primer, för olika delar av ditt ansikte! En primer har man för att kunna skapa en jämn hud, som gör det lättare att applicera resten av sminket. Det finns primer som läggs i hela ansiktet så väl som det finns ögonprimer och läpprimer. Sen finns det primer för torr hud, primer som mattar ner fet hy, primer som ger lyster och så vidare.

En vanlig primer, den används på ansiktet före resten av ditt smink. Det så att du får en jämnare hud och en bra bas. En gemensam nämnare för alla primers är att de jämnar ut och ser till att basen sitter där den ska, hela dagen!

Sedan finns det ju då även läpprimer, som gör att läppstiftet håller bättre samt ögonprimer för att få ögonskuggan att sitta snyggt utan att bli kakig. 

Därmed kan det vara bra att satsa på att köpa lite olika varianter av primer, för olika delar av ditt ansikte. Det så att du får till en bra sminkning. 

Hur välja rätt primer?

När du ska välja en primer så bör du utgå vad du har för hudtyp samt att du även bör utgå från vad du vill att den ska åstadkomma. En primer för torr hud kan vara bra om det är så att du lider av torr hy, eller har en mer mogen hy. Satsa gärna på en flytande variant som har extra fukt. Du bör även se till att kombinera primer för torr hy med en fuktkräm som du applicerar före.

Om du lider av en hy som är något fetare, eller har en blandad hy, då kan det vara idé att välja en primer med talgabsorberande ingredienser. En sådan primer mattar ner huden!

För dig som har normal hy, så går det bra att använda olika primers, att kombinera eller att ha olika vid olika tillfällen. 

Att använda primer

Att applicera en primer är inte så svårt. Det handlar om att inte ta för mycket bara. Börja helst med att återfukta din hud med en fuktkräm före. Sedan tar du en liten klick med primer, runt en ärtas storlek och stryk sedan på det på din hud. Se till så att du inte masserar in den! Börja appliceringen i mitten av ansiktet och gå ut mot din käklinje och mot ditt hårfäste. Du kan med fördel använda dig av dina fingrar för att applicera din primer. 

Efter att du har applicerat din primer, så är det bara att fortsätta med att sminka dig med resten av din makeup. 

Hitta en primer för dig

Om du vill hitta en primer för torr hud, eller en annan primer, så kan du med fördel välja att handla hos GOSH. Hos dem finns det nämligen ett brett utbud av bland annat smink. Det gör att du kan fylla på din sminkväska med bra produkter för alla tillfällen.