Att ha ett snyggt läppstift är inte fel, men risken finns att det snabbt försvinner, eller att det flyter utanför dina läppar. Du ska därför här få bra råd för smink och hur du gör för att få läpparna att vara snygga, hela dagen. Det hela handlar om att förbereda dina läppar samt att applicera på rätt sätt.

Det du allra först ska se till att göra, det är att exfoliera eller skrubba läpparna. Det går göra enkelt med en fuktig handduk. Du kan även testa att ta på läppbalsam på läpparna och sedan ta en ren tandborste och skrubba med.

Efter att du skrubbat dina läppar, lägg på en primer. Det finns särskild läpprimer att satsa på. Den ska läggas längs med läpparnas ytterkanter. Denna gör att läppstiftet inte kan så att säga ”vandra iväg” utanför samt att kanterna kan hålla sig skarpa.

Applicering av läppstiftet

Innan du lägger på läppstift, använd en läppenna. Det ger en bra grund samt hjälper till att hålla färgen på plats. Du kan med fördel använda den längs med läpparnas konturer, men även fylla hela läppen om du vill det.

Efter läppennan är det dags att välja ett bra läppstift. Idag finns det många varianter och färger du kan välja mellan. Det finns lite olika tekniker för att lägga på ditt läppstift. Du kan göra det med själva stiftet, med en pensel eller med ditt finger. Lägg på ett första lager, ta sedan en bit papper och bit av på den så att säga. Det så att du får bort överflödig olja från läpparna. Sedan kan du lägga på ett lager till med läppstiftet. Du kan sedan avsluta genom att hålla en tunn servett över dina läppar och sedan borsta på ett puder som är transparent. Det blir då som en slags försegling kan man säga.

Du kan sedan avsluta det hela genom att stoppa ett finger i munnen. Det kanske låter udda, men genom att du stoppar in pekfingret i munnen och drar utåt, så kommer du ta bort överflödig färg, som annars lätt hamnar på dina tänder.

Se även till att under dagen låta dina läppar vara. Hur frestande det än är att ta på dina läppar eller slicka dig på dem, försök att låta bli!

Satsa på bra produkter

Ett bra råd för smink, som inte bara gäller läppstift utan alla typer av smink, det är att välja produkter som är av bra kvalitet! Det gör att det ofta blir ett bättre slutresultat. Se även till att välja färger utifrån din egen hudton. Alltså vad du har för slags underton som det kallas. Har du en varm underton, så välj varma färger. Har du en kall underton, välj bland de kallare färgerna. För att ta reda på din underton, kolla dina vener på underarmen. Går de mot grönt, så har du en varm underton. Är de mer blåa, så har du en kall underton. Om de är lite av båda, ja då har du en neutral underton.