En mycket viktig del av hemmet, det är belysning och att ha olika sorters lampor. Belysning bidrar dels med funktionalitet dels är det stämningsskapande. Men hur ska man då göra för att välja rätt lampa och rätt belysning? Det är vad vi ska försöka reda ut i denna text. Om du vill hitta många snygga lampor att välja mellan, då tipsar vi gärna dig om att kolla in lamp24.se. Där finns det mesta inom just lampor!

Tips inför valet av belysning

Det du ska göra före du köper lampor, det är att fundera på vad det är för behov du har. Du bör alltid tänka på vad det är för funktion just den lampa du köper ska ha. Samt även var den ska stå eller hänga. Vill du att din lampa ska fylla en praktisk funktion eller skapa stämning? Det avgör nämligen vad för slags belysning du bör satsa på. 

När du ska välja belysning, utgå då från rummet och vad det har för förutsättningar. Faktorer som kan spela roll är bland annat hur stort rummet är, hur högt i tak det är, om det är mycket ljusinsläpp från fönster och så vidare. 

Tänk även på att inte ha för få ljuskällor, utan försök att ha minst 5 olika sådana om rummet är normalstort. Lägg till fler lampor vid behov. 

Olika typer av belysning

Idag finns det ju en hel del olika varianter av belysning och lampor att välja mellan. Här nedan får du lite tips och information om de vanligaste modellerna av lampor. 

Taklampor

Taklampor är det som mest används för att få till en bra allmänbelysning men den kan även fylla en viktig del av din inredning. När det gäller taklampor, så kommer de i en mängd utföranden. Det kan vara en diskret plafond, en maffig pendellampa så väl som en vacker kristallkrona!

När du ska välja taklampa, utgå från rummet den ska vara i samt vad den ska användas till. Det kan vara smart att välja en med dimmerfunktion, så att den kan uppfylla flera syften. 

Bordslampor

En typ av belysning som är lättplacerad det är bordslampor. Dessa kan dessutom används för en mängd olika syften. En bordslampa kan till exempel placeras ut så att det blir som olika nivåer av belysning i ett enda rum. Den kan även användas för att komplettera stämningsbelysningen på ett bra sätt. 

Golvlampor

Golvlampan är bra eftersom den kan användas för att dels skapa stämning i ett rum, dels att den kan användas för att förbättra funktionaliteten i ett rum. Den kan användas för att lysa upp ett mörkt hörn, så väl som att den kan placeras vid en soffa, för att du ska kunna se då du handarbetar eller läser. 

Vägglampor

Det som man kan använda vägglampor till, det är för att få till en riktad belysning eller för att skapa ett behagligt bakgrundsljus. Det passar även bra om det är så att du har begränsad yta i ett rum att använda dig av lampor på väggarna.